W.S.V. de Zuidzoomers
OOSTERBEEK
Bato's wijk
De Bilderberg
De Hemelse Berg
De Oorsprong
Park Hartenstein
De Oorsprong

De Oorsprong

De Oorsprongbeek bevindt zich op de zuidelijke hellingen van het stuwwalcomplex op de overgang van de Veluwe naar de Betuwe, in een natuurlijk en diep ingesneden dal. De stuwwal zorgde er voor dat er beken in het gebied gingen stromen. Later zijn er door de mens eveneens kunstmatige bronnen gegraven, sprengkoppen genoemd. Zo ontstonden energiebronnen voor watermolens en een constante aanvoer van grondstof voor de papierfabricage en voor de talrijke wasserijen in dit gebied.


Waterval op de oorsprongOp een hoog gelegen plek met fraai uitzicht liet Jan Backer, sinds 1811 eigenaar van de Oorsprong, een groot landhuis bouwen. Het aangrenzende gebied rondom de bovenloop van de beek werd op geraffineerde wijze ingericht. De beek werd hiertoe verlegd en door middel van de aanleg van vijverpartijen en fonteinen kreeg dit gebied allure. Landgoed “De Oorsprong” raakte daarmee bekend en geliefd tot in de wijde omtrek.
Helaas is de villa bij de luchtlanding in 1944 verloren gegaan.
 


Waterschap Vallei & Eem heeft vanaf 2007 een omvangrijk herstelplan uitgevoerd voor de beken in Doorwerth en Oosterbeek.Waterloop
Tot op heden zijn ze daar mee bezig met en dit met opmerkelijk resultaat ;de oude allure wordt volledig hersteld.
 
In 2007 start de stichting Tuin de Lage Oorsprong met de restauratie van de tuin van de voormalige villa en op 18 mei 2008 wordt Tuin de Lage Oorsprong feestelijk geopend.
Deze tuin is op woensdag,zaterdag en zondag te bezichtigen.
De entree kost€ 4,50 pp
www.tuindelageoorsprong.nl
 
Dit alles maakt een bezoek aan de oorsprong zeer de moeite waard.
Ook als de veluwse-lente-tocht deze keer niet door dit park/bos zal gaan zou u kunnen overwegen om toch een bezoekje te brengen aan “de Oorsprong.”