W.S.V. de Zuidzoomers
OOSTERBEEK
Bato's wijk
De Bilderberg
De Hemelse Berg
De Oorsprong
Park Hartenstein
De Bilderberg

Bosgebied Bilderberg/Sonnenberg

Het bosgebied Bilderberg/Sonnenberg is gesitueerd ten westen van Oosterbeek en ten noorden van de Neder-Rijn, tussen de Utrechtseweg en de spoorlijn. De bossen hebben een oppervlakte van ca. 121 ha. De bodem bestaat grotendeels uit grof zand. Het overige deel bestaat uit leemarm en zwak lemig fijn zand.
Het terrein heeft een hangwaterprofiel, dit heeft tot gevolg dat het bos is aangewezen op de neerslag in de vegetatieperiode en het waterhoudend vermogen van de grond.
Het bosgebied kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan boomsoorten en door een goede ontsluiting door middel van wegen en paden.
Op de Bilderberg bevinden zich ook twee heideveldjes van in totaal ca. 4 ha. Ze zijn niet groot maar voor de afwisseling van het landschap en de diversiteit aan biotopen wel belangrijk om in stand te houden. De heideveldjes worden open gehouden.
Door het arme grondsoort bestaat de ondergroei in het bos maar uit een beperkt aantal soorten, hoofdzakelijk bosbes, pijpenstrootje, bochtige smele, adelaarsvaren en hengel.
Wel komen verschillende paddenstoelen voor, waarschijnlijk mede door de variatie aan boomsoorten.
Door de grote recreatieve druk komen slechts weinig zoogdieren voor. Er zijn veel vossen, konijnen en egels gesignaleerd. De haas, boommarter, hermelijn en wezel worden incidenteel waargenomen. De eekhoorn wordt regelmatig gezien. Veel voorkomende vogelsoorten zijn kraai, ekster, Vlaamse gaai, kauw, houtduif.
 De bosuil is vaste bewoner van het bos. De ransuil en de kerkuil worden incidenteel gezien. Op de heideterreinen komen zandhagedissen voor.
 De 8 aanwezige reeën worden gerekend tot het standwild.
 
.
Camping AanVeluwe.nl v/h Bilderberg, ,
 ontstijgt het niveau van andere campings op de Veluwe, door het unieke sanitair, de grootte van de kampeerplaatsen, de ongedwongen en gemoedelijke sfeer.

Camping de Bilderberg
 
 ( Wist u dat Oosterbeek is uitgeroepen tot de groenste gemeente van Europa?)

Het fraaie en bijzondere Hotel De Bilderberg is een
klassiek landhuis uit 1908 en  ligt in een sprookjesachtige omgeving tussen eeuwenoude eiken.Met de Veluwe als achtertuin is dit dé ultieme plek voor fietsers en wandelaars.
De tuinen van het landhuis zijn omstreeks 1910 door landschapsarchitect Samuel Voorhoeve aangelegd in Engelse landschapstijl in de opdracht van eigenaar Van Tienhoven. Samuel Voorhoeve heeft veel landgoedtuinen om de Veluwezoom ontworpen.
 
In het bos van de Bilderberg staat ook een watertoren.
 Tot ongeveer 1940 moesten watertorens op hoge plekken de druk in de waterleidingen in de omgeving op peil houden. De toren met bouwjaar 1938 heeft een hoogte van 22,35 meter en een tankinhoud van 150 m3.Tegenwoordig wordt de waterdruk in de leidingen op peil gehouden met elektrische pompen.De gemeente wilde het gebouw, dat nu geen openbaar nut meer heeft verkopen. De watertoren is een geliefde plek voor vleermuizen.
In 2011 hebben omwonenden de watertoren gekocht voor 10.000 Euro om dit monument en de vleermuizen veilig te stellen.
de watertoren ook een goede plek voor zendmasten.
 
Aan de noordwest kant van Oosterbeek, naast het sportpark De Bilderberg, ligt het clubhuisTrappershorst van scoutinggroep OPV-Schoonoord; Een fraai en karakteristiek gebouw met een riten kap. Het gebouw is geschikt voor kampen tot ca. 55 personen.